Kamera Sistemleri

Kamera sistemleri bir çok bileşenin bir araya gelmesiyle oluşum gösteren elektronik güvenlik sistemleri sektörünün önemli bölümünü oluşturur. Aslında güvenlik sistemlerinin gören gözü demek mantıklı olur. Kamera Sistemleri ile yapılabilecek işlemler ise görme, kayıt altına alma, kayıt izletme, uzaktan izleme, yedek alma, sınır belirleme ve alarm verme gibi gibi fonksiyonlardır.

Kamera Sistemleri genel olarak 3 ana başlık altında incelenebilir. Bunlar İp Kamera Sistemleri, AHD (Analog HD) Kamera Sistemleri ve Analog Kamera Sistemleri'dir.

Analog Kamera Sistemleri üretimi neredeyse durdu demek doğru olur. Sebebi ise yeni nesil HD kamera sistemleri olan AHD kamera sistemleri fiyatlarının analog kamera sistemleri ile aynı olmasıdır ve alt yapılarının aynı olmasıdır. Tercih sebebi ise haklı olarak görüntü kalitesi daha iyi olan AHD kamera sistemleri.

İp kamera sistemi ise network data alt yapısı ile kurulan ve fiyat olarak neredeyse AHD kamera sisteminin 2 katına tekabül eden bir yapıdır.

Bir kamera sisteminin çalışabilir durumda olması için asgari gereken malzemeler ise; güvenlik kamerası, kamera kayıt cihazı, hard disk (HDD), CCTV kablo, adaptör (enerji güç kaynağı)'dır.

Kamera sistemleri envanterleri içinde en önemli parça kamera kayıt cihazıdır. Sistemin yöneticisi kayıt cihazıdır ve bütün parçalar en nihayetinde kamera kayıt cihazı ile birleşmek zorundadır.

Kamera sistemi kurulumunda dikkatinizi çeken fiyat farklarının bir çok sebebi vardır. Ürün kalitesi, çözünürlük, yazılım ve donanım çeşitliliği ve en önemlisi belki de kurulum yapan firmanın kalitesi ve geçmişidir. Aşağıda sırası geldiğinde neden kamera sistemi fiyatlarında bu kadar oynayan farklar var anlatacağız. Günümüzde Türkiye'de güvenlik sistemlerine yatırım neredeyse yok denecez kadar az olup bu oran dünyanın bazı gelişmiş ülkelerinde çok yüksektir. Örneğin İngiltere nüfusu 47 milyon ve güvenlik sistemleri alanında yapılan yatırım 8 milyar $ iken ülkemizde nüfus 79 milyon ve güvenlik sistemleri yatırım miktarı yaklaşık 1.5 milyar $'dır. Yani ortalama 10 kat daha ilerlemesi beklenen sektörümüzün ciddi anlamda eksiklikleri bulunmaktadır.

Sizlere bu makalemizde kamera sistemi kurulumu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı konuları anlatacağız. Öncelikli olarak kamera sistemi seçimi yapmaktan bahsedelim.
 
Kamera Sistemleri Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

1- Kamera Sistemi nereden alınmalı: (Teknik Destek gerekli) Ürün alımından sonra yasal olarak başlayan bir servis ve garanti süresi vardır bu yasa ile belirlidir ve 2 yıldır. Bazı firmalar abartılı olarak 3 yıl 5 yıl yazarlar ancak bilinmelidir ki 2 yıldan sonra yasal olarak bir hak talep edemezsiniz. Haliyle bu tür firmalardan uzak durmanız gerekmektedir. Kamera Sistemi satın alacağınız ve kurulum yaptıracağınız firmaları araştırmanız ve referanslarını sorgulamanızda fayda vardır. Kamera Sistemi satın alan müşterilerin büyük bir oranı teknik destek alamamaktan şikayetçidir ve bu durumu incelediğinizde aslında daha uygun diyerek satın aldıkları ürünlerin desteğini başka firmalardan aldıkları için daha pahalıya gelmektedir. Kamera Sistemleri satın aldığınız firmalar bu yüzden önem arz eder.

2- Kamera Sistemi kalitesi nasıl olmalı: Ürün kalitesinden bahsediyoruz. Örneğin bir yerin bir evin veya bir işletmenin sahibi iseniz ve uzun vade de ikamet etmeyi düşünüyor iseniz burada mutlaka iyi kalite de bir Kamera Sistemi tercih etmelisiniz. Özellikle altyapı kalitesi önemli derecededir çünkü kamera değiştirmek kolay ama alt yapı değiştirmek oldukça zor olur ve bizim sektörümüzün kırma ve delme işleri çok olur. Ancak kiracı ve uzun vade de kalma ihtimaliniz riskli ise veya Bebek Kamerası ve Bakıcı kamerası gibi ortalama 5 yıl kullanım söz konusu ise fazla abartmadan orta kalite bir sistem işinizi harikulade görecektir ve daha uygun fiyatlara temin edebilirsiniz. Burada önemli olan ise herkesin bildiği ve kabul gören markaları tercih etmenizdir.

3- Kamera Sistemi çözünürlüğü kaç piksel olmalı: Çözünürlük konusu ise görmeniz gereken mekan-yer veya görmeniz gereken mesafe ile alakalıdır. Elbette bir kuyumcu veya döviz bürosu ile bir ev veya binanın Kamera Sistemi kalitesi aynı olamaz. Birinde ürün teşhisi diğerinde insan teşhisi söz konusudur. Standart olarak işimizi görebilecek çözünürlük aslında 720p-960p arası olmalıdır. Tabi bunların daha üst versiyon çözünürlükleri ise ücret ödeyen kişi veya firmanın kendi tercihidir. Saygı duyarız :)

4- Kamera Sistemi Kayıt süresi ne kadar olmalı: kamera Sistemleri Kayıt süresi teknik bir konudur baya da karışıktır. 4 işlem gerektirip hesaplanan bir konudur. Mesela Analog kamera, AHD Kamera ve İp Kamera kayıt doldurma kapasiteleri birbirlerinden farklıdır. Analog bir kamera günde 5gb, AHD Kamera günde 18gb, İp Kamera ise ortalama 50GB alan doldurur. Elimizde 1000 GB (1 TB) Hard disk var diyelim ve 4 Kameralı Sistem kurmak istiyoruz. Bu Analog kamera olsaydı 4 kamera x 5gb= 20 gb günlük depolama yapacaktı ve elimizde 1000 GB vardı. 1000:20= 50 Gün kayıt demektir. İp Kamera ile 4 kamera x 50= 200GB günlük depolama yapacaktı ve elimizde 1000 GB vardı. 1000:200= 5 gün kayıt demektir. Bu kayıt sürelerini Hard disk kapasitesini artırarak yükseltebilirsiniz. Bu aynı zamanda kapasite X fiyat demektir.

5- İç ve Dış Kamera nasıl belirlenmeli: Aslında bu konu estetik bir önem arz eder. İç mekan Güvenlik Kamerası dediğimizde basit tabir ile yuvarlak Dome Kamera olmalı ancak bazı mekanlarda kocaman bir kamera ile ofis içinde kurulum yapılmış ve estetik açıdan oldukça çirkin bir görüntü oluşmuş. Yani hem daha pahalı hem daha kötü bir alışveriş olmuş. Oysaki Dome Kameralar bu tür alanlar için üretilmiş ve renk renk seçenekleri vardır fiyat olarak ta daha uygundur.

6- Kamera Sistemi görüş mesafesi: Görüş mesafesi dediğimiz özellik sadece Güvenlik Kamerası özelliğidir. Aslında bu mesafe Güvenlik Kamerasının gördüğü mesafe değil ön tarafında bulunan ledlerin gece aydınlattığı mesafedir. Karanlıkta led ne kadar mesafeyi aydınlatırsa kamera o kadar mesafeyi görür demektir. Oysaki gündüz bütün Güvenlik Kameraları aynı mesafeyi görebilir. Tabi ki çözünürlük kalitesi de burada bir etkendir.